Camera de marsarier este una din optiunile care pot fi instalate pe orice masina. Acest accesoriu devine din ce in ce mai des intalnit pe vehiculele noi de lux. Chiar daca autovehiculul dumneavoastra nu a venit cu aceasta optiune din fabrica o puteti instala cu o suma mult mai mica decat varianta originala.

Cu totii ne putem asigura uitandu-ne in oglinda sau peste umar, dar in acest fel exista riscul sa nu vedem toate obstacolele din spatele masinii. Foarte multe accidente se intampla atunci cand cineva sta in spatele masinii, in unghiul mort sau apare in spatele masinii in timp ce ne asiguram din alta parte.

Mai presus decat optiunea pe care o aducem masinii este siguranta, atat a noastra cat si a celorlalti din jurul nostru.

In acest articol o sa va detaliem toate aspectele de care trebuie sa tineti cont cand alegeti un sistem de mers inapoi sau o camera marsarier. Articolul cuprinde toate caracteristicile camerelor de mers inapoi.

 

Cand alegem o camera o sa tinem cont de urmatoarele caracteristici.

1. Tipul prinderii

2. Vedere pe timp de noapte ( night vision)

3. Functia imagine inversata (reverse image)

4. Linii de ghidaj la parcare

 

1. Tipul prinderii

Desi la prima vedere nu o sa vedeti foate multe diferente intre camere, la o verificare atenta o sa observati ca sunt 5 variante de prindere pana in momentul de fata.

Multi utilizatori aleg modalitatea de instalare in functie de aspect dar si de modul de instalare mai facil.

 

Prinderea in bara de spate. Acest model este unul care indeplineste toate cerintele unei camere marsarier. Cele mai multe camere care se prind in bara spate au o forma cilindrica iar prinderea se face din interiorul barei. In exteriorul acesteia se va vedea o parte foarte mica a camerei aproximativ 1 – 2 milimetri. Aceasta prindere necesita o gaurire a barii si o atentie mai mare la instalare. Desi instalarea este putin mai dificila camera este ferita de obiecte straine, este imposibil de furat (desi nu am auzit astfel de cazuri, lumea in general doreste sa isi stie masina in siguranta).

Acestea vin in mai multe variante de dimensiune, cu infrarosu sau fara, iar unele au chiar si o clema care face posibila prinderea acestor camere si in alte locuri decat in bara.

Mai jos gasiti doua modele de camera cu prindere in bara din spate:

Cartech LAB505                         

                  

Cartech LAB2831

                   

Camera cu prindere deasupra de suportul de inmatriculare. Aceasta este un model universal care se poate prinde atat deasupra numarului de inmatriculare, cat si in alte locuri. Aceasta vine cu gauri pentru prinderea suruburilor. Se poate monta inclusiv pe remorci sau pe alte vehicule special.

De exemplu camerele:

Cartech LAB503

                   

Cartech LAB501

                     

 Camera pe suportul de inmatriculare. Dupa cum ii spune si denumirea, aceasta camera este de fapt un suport de numar inmatriculare care vine cu camera montata in el. Acesta inlocuieste suportul de pe vehiculul dumneavoastra. Diferenta fata de suportul clasic este foarte greu observabila iar daca nu doriti sa faceti modificari masinii acest model este foarte indicat.

De altfel acesta tip de camera este si foarte durabil si intrece cu usurinta alte modele de camera de mers inapoi. Daca este prins in toate suruburile si nu trepideaza aceasta varianta este optima pentru mersul cu spatele.

Gasiti mai jos camera cu suport de numar inmatriculare:

Cartech LAB701

   

Camera cu prinderi laterale. Aceasta este un model universal care se poate prinde atat deasupra numarului de inmatriculare cat si in alte locuri. Aceasta vine cu gauri pentru prinderea suruburilor. Se poate monta inclusiv pe remorci sau pe alte vehicule speciale. Este indicata pentru a fi montata pe camioane.

Camera cu prinderi laterale:

Cartech LAB4031

 

 

 

 

 

Camera cu prindere langa lampa de iluminare. Si acest model este foarte discret. Greu observabil si care se bucura de aceasi protectie impotriva ploii sau a obiectelor straine (pietricele, nisip, praf). Aceasta se monteaza in partea de plastic a portbagajului, de obicei langa lampa de iluminare sau langa butonul de deschidere a portbagajului. Se da o gaura destul de mica cat sa treaca cablul. Montajul este putin mai greu decat la camera cu prindere laterala sau la cea de pe suportul de inmatriculare insa rezultatul este foarte bun.

Ca si plusuri ar fi imaginea in ansamblu care cuprinde o suprafata mai mare deoarece este montata mai sus. Acest model se intalneste si pe unele autovehicule dotate din fabrica cu camera marasrier.

Camerele cu prindere langa lampa de iluminare sau camera cu surub:

Cartech LAB606

  

2. Vedere pe timp de noapte (Night Vision)

Unele camere de marsarier folosesc lumini cu led sau led-uri infrarosii astfel incat sa aveti vizibilitate si pe timp de noapte. Un led standard va crea o lumina vizibila, in timp lumina ledurile infrarosii nu sunt percepute de ochiul uman, dar este preluata de catre lentilele camerei de mers inapoi. Ambele au avantajele si dezavantajele lor:

-          Camerele cu led-urile standard, vor afisa o imagine color - ar putea fi mai usor pentru a vedea obstacolele mici de pe sol din spatele masinii, de exemplu sticle, cuie etc. Cu toate acestea, distanta luminata de aceasta camera nu este la fel de mare comparativ cu cea a camerelor cu led-uri infrarosii.

-          Camerele cu led-uri infrarosii vor afisa o imagine alb-negru cu un contrast ridicat, cu o raza de vizibilitate mai mare fata de cea a camerelor cu led-uri standard. Cu toate ca imaginea este alb-negru, contrastul puternic face posibila deosebirea obiectelor de pe afalt.

 

Comercializam trei tipuri diferite de camera pentru mers inapoi in functie de tipul de “Night Vision”:

-          Camere fara led-uri standard sau infrarosii.

-          Camere cu led-uri infrarosii.

-          Camere cu led-uri standard.

Mai departe, dupa alegerea tipului de night vision, urmatorul aspect la care trebuie sa fiti atenti este gradul de iluminare, caracteristica pe care o gasiti in detaliile tehnice ale produsului. Gradul de iluminare determina cat de sensibile sunt lentilele camerei la lumina. Cu cat este mai mic gradul se iluminare cu atat camera este mai sensibila la lumina scazuta. Cu alte cuvinte, daca gradul de iluminare este mic, camerele filmeaza mai bine in lumina scazuta.

 

3. Functia imagine inversata

Functia de imagine inversata intoarce imaginea captata de camera, astfel incat imaginile sunt vizibile ca intr-o oglinda retrovizoare. Bineinteles poate fi foarte confuz, daca imaginea ar fi opusa - obiectele care sunt la dreapta sa fie de fapt la stanga, si invers. Camerele care nu au functia de imagine inversata, sunt de fapt camere de fata, nu de mers inapoi.

Comercializam doua tipuri de camera: Camere cu functie imagine inversata (camera spate) si imagine neinversata (camera fata).

Modelul de camera cu functie neinversata, sau camera de fata, cu prindere in bara din fata:

Cartech LAB806  

4. Camere de mers inapoi cu linii de ghidaj.

Datorita liniilor de ghidaj, camerele pentru marsarier sunt foarte importante.

Liniile de ghidaj sunt reprezentate printr-o linie sau o grila, cu marcatori de distanta care ajuta la parcarea masinii in spatii inguste si pentru a va da o idee cat de departe este obstacolul din spatele masinii. Aceasta caracteristica este convenabila pentru orice vehicul, dar in special pentru vehiculele de dimensiuni mari deoarece la acestea este destul de greu de apreciat distanta.