Chiar daca nu este o problema extrema, inca, in Romania, sa pornesti la drum cu probleme la sistemul de iluminare al masinii, nu este o idee deloc buna. In primul rand, din cauza vizibilitatii reduse, ceea ce reprezinta o situatie cu grad ridicat de periculozitate si in al doilea rand, amenda poate fi mai costisitoare decat inlocuirea becurilor.

Pentru a preveni aceste probleme, solutiile sunt destul de simple. Nu trebuie decat sa avem putina grija si interes pentru masina noastra. Haideti sa vedem cateva dintre acestea:

 

Schimba becurile in perechi

Multe dintre becurile vandute in industria auto, se vand la set, deoarece se doreste a se mentine calitatea luminii constanta pe ambele parti ale masinii, si pe stanga si pe dreapta. Lumina becurilor se diminueaza cu timpul, astfel ca daca montezi un singur bec nou pe partea dreapta, sa zicem, partea stanga va lumina mai putin, chiar daca becurile sunt de acelasi wattaj.

Diferenta de lumina intre faruri poate fi dezorientanta, atat pentru tine ca sofer, cat si pentru ceilalti participanti la trafic, pe cand o lumina slaba a stopurilor poate fi dezastruoasa. Recomandarea noastra este ca atunci cand schimbati un bec dupa multa vreme, sa le schimbati pe amandoua pentru o vizibilitate excelenta.


Imbunatateste-ti vizibilitatea

Imbunatateste-ti vizibilitatea prin schimbarea becurilor vechi cu unele noi, mai bune, care sporesc vizibilitatea.

Chiar daca nu iti doresti sa inlocuiesti becurile halogen cu LED sau xenon, a opta pentru becuri mai puternice, ca cele de la Osram sau Philips, este o idee de luat in considerare. Osram si Philips fabrica becuri halogen cu lumina mai puternica decat a celor clasice. Chiar daca este o lumina mai puternica, nu este suparatoare pentru participantii la trafic, astfel ca nu este nici un pericol in ceea ce priveste montarea acestora pe masina ta.

Daca iti doresti LED sau xenon, poti opta pentru oricare dintre acestea, insa trebuie sa tii cont de anumite aspecte in alegerea becurilor pe care le doresti montate pe masina.

Despre diferentele dintre xenon, LED sau halogen am scris AICI.

Curata farurile regulat

Atunci cand speli masina sau alimentezi de la benzinarie, fii atent la farurile tale pentru un moment. Sunt in regula sau lumina este slaba? Exista diferente de culoare sau de intensitate intre faruri? Dupa ce ai verificat in fata, e bine sa verifici si in spate.

Poti oricand sa rezolvi farurile matuite cu un polish. Dat fiind faptul ca nu-l faci o data pe saptamana, investitia merita si in plus, se va vedea diferenta!

 

Cere ajutorul unui prieten

Ca sa poti vedea daca stopurile functioneaza corespunzator, poti cere ajutorul unui prieten care nu trebuie sa faca decat sa calce frana. Verifica daca luminile se aprind destul de repede sau daca sunt probleme de luminozitate. Daca observi o diferenta intre ele, recomandam schimbarea acestora.

Tinand cont ca stopurile sunt importante, deoarece anunta soferul din spatele tau ca tu franezi, astfel ca se pot evita multe accidente datorita acestor lumini, acestea trebuie sa functioneze in parametrii normali.

De asemenea, roaga-ti prietenul sa aprinda si sa stinga pe rand toate luminile, in timp ce tu le verifici. Verifica si DRL-urile, faza scurta si faza lunga, cat si stopurile si becurile marsarier.

 

Folseste LED-uri

Daca iti doresti o aprindere rapida si o lumina mai intensa, poti inlocui becurile clasice cu cele LED. Deoarece becurile LED sunt mai puternice si se aprind mai repede decat cele clasice cu halogen, sunt perfecte pentru stopuri. Intr-o situatie de urgenta, orice milisecunda conteaza.

La Led24.ro gasesti o gama larga de leduri, fie ca este de pozitie, stop, marsarier etc. Daca nu stii de soclu are becul pe care doresti sa il schimbi, poti afla AICI.

 

Verifica si schimba o data pe an

Chiar daca becurile nu sunt arse, un an de condus zilnic isi pune amprenta asupra luminilor masinii. Toamna este un anotimp oportun pentru verificarea si schimbarea becurilor de pe masina ta, deoarece se intuneca mai devreme, iar ziua devine mai scurta cu cat iarna se apropie.

 

Tine minte, verificarea si schimbarea becurilor inseamna siguranta, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti participanti la trafic.